Kukis

Hello semua, saya nak share satu resepi yg saya baru buat mlm tadi.. Nama sebenar resepi biskut ini pusaran hati tapi ada juga yg bg nama tart ros.. (tapi saya lbh suka bg nama biskut saya ini biskut jem strawberry πŸ˜…) Bahan2 :- πŸ“ 250g butter/marjerin (saya guna marjerin pelangi) πŸ“ 1/2 mangkuk gula icing πŸ“ 1 biji telur πŸ“ 1 mangkuk tepung gandum πŸ“ 1/2 mangkuk tepung jagung πŸ“ Jem strawberry Cara2 :- πŸ“ Pukul kn butter atau marjerin dan gula icing hingga sebati, masukkn telur dan kedua-dua tepung yg dh ditapis sedikit demi sedikit gaulkn hingga menjadi doh (dlm resepi ini saya tak guna mixture, saya gaul cuma guna whisk & tangan je) *kalau rasa doh masih lebik tmbhkn ckit tepung gandum tapi jgn sampai tlalu keras, sedang2 je) Cara bentukkn biskut :- πŸ“ Canaikan doh dan terap menggunakan penutup botol, sapukn jem sedikit, lipat utk dijadikan seperti bentuk sabit buat lagi satu dengan bentuk yg sama pas tu cantumkan mcm dlm gmbr dan masukkn kedalam paper cup, (tapi saya tak letak dalam paper cup sbb suami slh beli 😁), sebelum bake sapukn sedikit telur kat atas biskut supaya biskut tu nmpk lbh menarik/bkilat, rehatkan sebentar kat bawah kipas atau mana2 yg anda suka, baru masukkn ke dalam oven. Suhu & tempoh bake :- πŸ“ 160c (15-20 mins) api atas bawah. (ikut oven masing2) Siap! πŸ˜‹ Laku keras oleh anak2 saya.. 1st batch belum sempat nak simpan dlm bekas ank2 dh bedal satu persatu dalam tray.. πŸ˜… Selamat mencuba! πŸ™‚

Komentar

Postingan populer dari blog ini

bolu koja

putu

lumpur kentang