dodol

Dodol

BAHAN-BAHAN

2 cawan santan pekat
2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung pulut
1 cawan air
sedikit garam
daun pandan
CARA-CARA
1. MASAK GULA
Pertama sekali, masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cawan air.

Kalau nak wangi, masukkan daun pandan sekali. Kacau hingga larut dan tapiskan.

2. BANCUHKAN SANTAN BERSAMA TEPUNG PULUT
Dalam satu bekas lain, bancuhkan santan bersama tepung pulut. Kemudian, tapiskan.

3. CAMPURKAN SEMUA BAHAN
Campurkan kedua-dua bahan campuran (gula dan tepung) ke dalam kuali. Tambahkan sedikit garam untuk menaikkan rasa lemak.

4. KACAU HINGGA MASAK
Seterusnya, masak di atas api dan pastikan ia sentiasa dikacau sampai pekat. Lebih kurang dalam 45 minit.

5. SIAP!
Kalau dah kenyal, maksudnya ia dah masak. Warnanya juga akan bertukar gelap. Bila siap, bolehlah terus masukkan ke dalam bekas tupperware atau loyang.

Kalau nak mudah dipotong, sejukkan terlebih dulu.

cara buat dodol

MUDAH, BUKAN?
Siapa kata susah nak buat dodol. Kena cuba baru tahu betapa simplenya cara buat dodol yang dikongsikan ini.

Kredit: resepi sedap


Komentar

Postingan populer dari blog ini

bolu koja

putu

lumpur kentang