Postingan

Menampilkan postingan dari Maret, 2023

wajek

Pulut Kacau Resepi Bonda Bahan-bahan 2 kilo pulut 1 kilo gula merah 1 kilo santan 1 senduk besar gula putih (boleh adjust rasanya) 1 sudu makan garam (boleh adjust rasanya) Daun pandan (utk wangi) Daun pisang (utk alas dan ratakan pulut) Cara Memasak 1. Rendam pulut semalaman. Keesokan paginya bolehlah dikukus sehingga lembut.. Renjis-renjiskan sedikit air untuk melembutkan pulut ketika proses mengukus... (alaskan periuk kukus dengan daun pisang atau daun pandan untuk mengelakkan pulut jatuh melalui lubang pengukus).. 2. Masakkan gula merah dan santan dengan api yang perlahan sehingga pekat. Letakkan bersama daun pandan, gula putih dan garam.. Boleh rasa mengikut selera masing-masing. 3. Setelah air gula betul-betul pekat dan mengelegak atau berbuih-buih... Masukkan pulut. Kacau dan gaul rata pulut dan air gula sehingga kering dan berkilat. (kena kacau tanpa henti supaya pulut tidak berkerak atau melekat pada permukaan kuali). Sebab tu ada yang namakannya #pulutKacau 4. Bila sudah yaki...

lepet

Gambar
KETUPAT KACANG 1 cawan kacang merah diremdam 1jam atau lebih dan direbus bersama 1/2 sdk garam hingga lembut dan toskn. 1 kilo beras pulut dremdam 20minit cuci bersih dan toskn 4 cawan santan pekat* 1 sdb gula* 2 sdk garam* 3 helai daun pandan* 3 sdb minyak...*(klu guna santan kotak) masuk kn dlm peruik dan panas kn semua bahan bertanda sambil di kacau...selalu...... masuk beras pulut dan kacau sampai santan kering masuk kn kacang dan kacau lagi.adunan ni memang mentah ye...tutup api sejuk kn sekejab dan blh lah di balut dgn daun palas pada yg pandai...pada yg kurang tahu balut daun palas blh guna daun pisang ..buat macam buat lopis..di ikat kemas2...kiri kanan..