Lentari
Hari ni nk share resepi kuih goyang berempah yg saya buat jual stiap kali musim raya... Yg berminat nk buat duit raya silakan..
Kuih goyang@kuih rose. berempah@pedas..
Resepi Kak Jah.
Larutkan air kapur dalam satu bekas biar semalaman(guna 1/2 sudu kapur dgn semangkuk air).. Biar jernih
bahan..
3 caw..tpg beras gajah
1sudu penoh tpg gandum
1sudupenoh tepung jagong
1 sudu secukup rasa maggi
1 sudu jintan manis+1sudu ketumbar diblend kasar.
2 sudu paras cili boh@serbuk cili.
garam dn serbuk perasa dn secubit gula
1 biji telor B
hirisan daun kari.
+ semua sekali dalam satu bekas...
bancuh dengan 11/2 cawan air kapur tadi...guna wisker pun x pa...
Lastly masukkn bhn blend dn hirisan daun kari
panaskan acuan dlm kuali.
celup acuan dlm adunan tepung...goreng dlm kuali.
goyang2 skit...goreng sampai kuning.
ulang sampai abis..
sejat lapik dgn tisu..
# melekat atau x bergantung pd acuan bukn adunan.
guna lidi sate unt alih kuih.
#sblm guna rendam acuan dlm air asam keping smalaman.
#acuan kna sentiasa panas... Sentiasa dlm minyak panas
Kredit Resepi : khadijah saad kak jah
Jom like & share Resepi Menarik
Komentar
Posting Komentar